Koopwoningen in 2024 volgens ING 5% tot 8% duurder
Koopwoningen worden in 2024 tussen de 5% en 8% duurder. Krapte op de woningmarkt en een lagere rente zijn de motor achter de huizenprijzen.
“De woningmarkt is ontzettend krap. In combinatie met een hogere leencapaciteit drijft dat de prijzen van koopwoningen in 2024 verder op”, zegt econoom Sander Burgers van ING Research.
In januari waren woningen 0,6% duurder vergeleken met een maand eerder, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek vorige week. Deze voor seizoenseffecten gecorrigeerde prijsstijging volgt op een plus van 0,8% in december en 0,7% in november.
De recente reeks prijsstijgingen is mede het gevolg van de sterk gestegen lonen. In het laatste kwartaal van 2023 waren de lonen 6,9% hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dat maakt de betaalbaarheid van een huis groter, net als de leencapaciteit bij een bank, schrijft ING.
Artikel gaat verder onder de grafiek
Hypotheekrentes in rustiger vaarwater
Een minstens zo belangrijke oorzaak van de duurdere huizen is de daling van de hypotheekrente. Die dalen sinds de herfst van vorig jaar. Huizenkopers betalen nu ongeveer 4,3% als ze een hypotheekrente tien jaar willen vastzetten zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Daarmee zijn de rentes in ‘rustiger vaarwater’ terechtgekomen.
Rabobank en ABN Amro voorspelden eerder al prijsstijgingen van koopwoningen in 2024, maar gaan minder ver dan ING. Zo denkt Rabobank dat de prijzen met 4,5% zullen stijgen, zowel dit jaar als in 2025, zo meldde de bank in december. ABN Amro voorspelde eind januari een stijging van de huizenprijzen van 4% dit jaar en 3,5% volgend jaar.
Meer krapte door groei aantal eenpersoonshuishoudens
In het rapport over de huizenmarkt dat economen van ABN Amro een maand geleden uitbrachten, staat dat de krappe huizenmarkt de prijzen verder stuwde. Zo stonden er in het laatste kwartaal van 2023 veel minder huizen te koop (-26%) in vergelijking met het vierde kwartaal van 2022. Kopers hebben daardoor minder keuze en woningen worden weer vaker boven de vraagprijs verkocht.
Daarnaast neemt de krapte verder toe door de sterke groei van het aantal eenpersoonshuishoudens, stelt ABN Amro. ING Research-econoom Sander Burgers ziet het aantal huishoudens inderdaad toenemen. “De bevolking is in de afgelopen jaren sterk gegroeid en de gemiddelde huishoudensgrootte neemt af, dus neemt de vraag naar woonruimte toe. Dat maakt de druk op de markt nog groter.”
ABN Amro denkt dat ondanks de krappe woningmarkt en duurdere woningen jonge mensen blijven kopen. ‘Door fiscale wijzigingen en het verruimen van de leennormen verbetert de positie van starters en alleenstaanden op de woningmarkt’, verklaart econoom woningmarkt Bram Vendel van ABN Amro in een rapport.